Dezynfekcja ozonem

W obliczu pandemii Koronawirusa – Sars-CoV-2 nasiliło się zainteresowanie wszechstronną dezynfekcją : antywirusową, antygrzybową oraz antybakteryjną. W dzisiejszych czasach dezynfekcja jest bardzo istotna w codziennym życiu. Powinniśmy myśleć o tym jak się pozbyć oraz jak zminimalizować rozprzestrzenianie się wirusów, bakterii oraz grzybów, zarówno z powierzchni codziennego użytku, z naszego ciała, odzieży wierzchniej, a także z żywności (owoców, warzyw, mięsa).

Tematy jakie chcemy poruszyć w artykule to Zalety Dezynfekcji Ozonem i dlaczego nie możemy z nich rezygnować, a m.in  :

  • Eliminuje wirusy ( m.in.: SARS, COVID19 )
  • Zabija  bakterie ( m.in.: E.coli, Salmonella, bakteria boleriozy)
  • Niszczy grzyby oraz  pleśnie
  • Skutecznie dezynfekuje wszelkie powierzchnie
  • Likwiduje brzydkie zapachy

Ozonowanie zabija  bakterie ( m.in.: E.coli, Salmonella, bakteria boleriozy)

Oszacowano, że działanie bakteriobójcze ozonu jest około 50 razy skuteczniejsze i 3000 razy szybsze niż chloru. Ozon niszczy bakterie Escherichia coli 3125 razy szybciej niż chlor. Jeżeli chodzi o leczenie antybiotykami np. boreliozy, to antybiotykoterapia hamuje tylko objawy, które po pewnym czasie powracają. Natomiast metodą zwalczającą boreliozę jest ozonoterapia. Polega na wprowadzaniu dożylnie pewnej dawki ozonu, która zabija krętliki boreliozy. Ostatni przykład awarii oczyszczalni ścieków Czajka w Warszawie i spuszczanie kanalizacji do rzeki pokazało że jedynym skutecznym sposobem na zabijanie bakterii jest ozonowanie wody w rzece . Jest ono bezpieczne dla środowiska i możliwe w każdych warunkach.

Ozonowanie eliminuje wirusy ( m.in.: SARS, COVID19  )

Ozon jest silnym utleniaczem, który utlenia ściany komórkowe wirusów, co prowadzi do ich eliminacji. Poprzez silne działanie utleniające, ozon uszkadza je i zmniejsza ryzyko zakażenia się wirusem. Najlepszym dowodem skuteczności ozonowania, jest stosowanie ozonu jako środka dezynfekcyjnego pojazdów, karetek, autobusów, przedszkoli i innych przedmiotów oraz miejsc użytku publicznego. Ozon posiada silne właściwości aseptyczne oraz biobójcze, dzięki czemu, dzięki czemu wykorzystywany jest także do wyjaławiania pomieszczeń, szczególnie w przychodniach, szpitalach, klinikach, gabinetach lekarskich oraz dentystycznych ( lampy ozonowe). Zaletą wody ozonowanej obok skuteczności i szybkości w działaniu jest bezpieczeństwo w użytkowaniu, tzn. , że nie można jej przedawkować, a z powodzeniem spełnia swoje zadanie. Jest niezastąpiona jako środek do dezynfekcji w bramkach i tunelach dezynfekcyjnych prowadzących do miejsc zagrożonych zakażeniem. Są to wszystkie miejsca publiczne lub produkcja żywności, albo weterynarze sprawdzający zagrożenie wirusami jak np. ASF, czyli Afrykański Pomór Świń, który z łatwością przenosi się na powierzchni.

Ozonowanie niszczy grzyby oraz  pleśnie

W Polsce od dawna stosuje się ozonowanie głównie w branży motoryzacyjnej, gdzie ozonowanie jest bardzo skutecznym sposobem na wyeliminowanie nieprzyjemnych zapachów i oczyszczenie instalacji klimatyzacyjnej z bakterii i grzybów. Grzyby i pleśnie mogą pojawić się nagle i wszędzie  np. w naszych mieszkaniach, restauracjach, budynkach biurowych , siłowniach i hotelach. Zagrzybione pomieszczenia mogą mieć bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Aby uniknąć rozwoju pleśni i grzyba powinno się regularne wykonywać ozonowanie , które w szybki sposób pozbędzie się problemów z zagrzybieniem . Pamiętajmy również, że grzyby i pleśnie możemy przenosić nawet na własnym ubraniu.

Ozonowanie usuwa z pożywienia związki chemiczne służące do konserwacji owoców i warzyw, pestycydy oraz hormony i antybiotyki z mięsa

W dzisiejszych czasach samo umycie pod bieżącą wodą przed spożyciem owoców, warzyw, czy też mięsa nie wystarczy, aby pozbyć się szkodliwych substancji. Zwykła woda nie poradzi sobie z toksycznymi pestycydami, ponieważ skład pestycydów został tak skonstruowany, aby na powierzchni owoców lub warzyw tworzyła się oleista, niezmywalna przez deszcze ( wodę) powłoka. Natomiast dzięki ozonowaniu warzyw i owoców, powłoka ta zostanie skutecznie zlikwidowana w ciągu kilkunastu sekund. Także podczas ozonowania mięsa zostaną skutecznie usunięte wszelkie znajdujące się w jego składzie związki chemiczne wraz z antybiotykami. W trakcie ozonowania mięsa na powierzchni wytworzy się kleista piana o konsystencji gumy, którą po procesie ozonowania trzeba usunąć ( pestycydy, hormony, antybiotyki). Mięso powinno znajdować się w płynie nieco dłużej i zależy to od wielkości kawałka, zwykle wystarczy ok. 5-20 min.

Rozmowa w TVN na temat pozbywania się pestycydów:

Program telewizji TVN –Agnieszka Piskała, dietetyczka

Skuteczne mycie owoców i warzyw

Ozonowanie wydłuża świeżość żywności rolniczej i jej zdatność do spożycia

Aby sprostać oczekiwaniom współczesnego rynku spożywczego przedsiębiorcy rolno- spożywczy musza prowadzić gospodarstwa na zasadach  gospodarstwa zrównoważonego rolnictwa (z minimalną ilością lub bez używania pestycydów). Woda używana w tej branży to środowisko rozwoju bakterii i pleśni. Stosowanie w tej branży wody ozonowanej , która w naturalny sposób oczyszcza warzywa i owoce i w ekologiczny sposób wydłuża ich przydatność do spożycia to jedyny słuszny wybór. Proces ozonowania wykorzystywany jest do dezynfekcji żywności przy produkcji mięsa czy myciu warzyw i owoców, ponieważ ozon skutecznie opóźnia psucie tych produktów. Np.: Grupa  Producentów  Owoców  i  Warzyw  –  GPOiW  Polfarm  Sp.  produkuje około 30 tys. ton warzyw rocznie, które w większość są myte wodą ozonowaną. W dzisiejszych czasach funkcjonowanie przedsiębiorstw bez ozonu byłoby bardzo kosztowne. Po ozonowaniu jakość wody do mycia owoców i warzyw jest na poziomie jakości butelkowanych wód mineralnych (pozbawiona wszelkich szkodliwych mikroorganizmów).

Ozonowanie owoców i warzyw:

Ozonowanie skutecznie dezynfekuje wszelkie powierzchnie

Jeżeli chodzi o dezynfekcje ozonem to wirusy i bakterie są bardzo wrażliwe na ozonowanie, a wśród wirusów najbardziej wrażliwe są te, które mają osłonkę lipidową na zewnątrz. Wpływa to na skuteczność wirusobójczą ozonu. (opinia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego z dn. 2.04.2020 r.). W odniesieniu do wielu występujących w powietrzu wirusów odnotowywano także nasilenie efektu wirusobójczego ozonu wraz ze wzrostem wilgotności względnej powietrza, co wiązano ze zwiększeniem w tych warunkach skali wytwarzania wolnych rodników tlenowych. Koronawirusy zawierają cysteinę, która jest istotna dla zabójczego działania wirusa, ale którą można unieczynnić poprzez utlenienie np. ozonem. Dzięki użyciu ozonu, wirus traci możliwości infekcji. Aby nie zarazić się wirusami oraz bakteriami np.; koronawirusem SARS-CoV-2 należy nie tylko dbać o higienę rąk, ale również czystość powierzchnie, z których często korzystamy. Najlepszym sposobem dokładnej dezynfekcji jest ozonowanie, czyli dezynfekcja pomieszczeń i przedmiotów użytkowych z wykorzystaniem urządzeń generujących ozon bez użycia środków chemicznych.

Ozonowanie likwiduje brzydkie zapachy 

Dezodoryzacja jest to proces usuwania brzydkich zapachów, zarówno artykułów codziennego użytku (np. dym papierosowy), powietrza wewnątrz pomieszczeń lub obiektów, jak również strumieni gazów, pochodzących np.: z hodowli  lub obiektów gospodarki komunalnej. Podczas dezynfekcji  utleniony ozon oprócz odkażania usuwa także brzydkie zapachy z wnętrza pomieszczeń oraz pojazdów, włącznie z tymi, które wniknęły np.: w tapicerką meblową oraz samochodową. Często brzydkim zapachem przesiąknięta jest nie tylko tapicerka meblowa, ale także dywany, ściany i meble. Ozonowanie nie maskuje woni jak odświeżacze powietrza, lecz skutecznie eliminuje brzydki zapach z otoczenia. Ozonowanie usuwa również woń stęchlizny, starzyzny,  zapachy po pożarach, nadpaleniach (ozonowanie pogorzelisk) . Wystarczy spryskać się woda ozonowaną, a zneutralizuje także zapach z kominka i paleniska, czy potu. Jest tak skuteczny w działaniu, że używa się go w miejscach gdzie leżały zwłoki i żadne inne środki nie działają.

Ozonowanie to sprawdzony w laboratoriach sposób dezynfekcji, bezpieczny dla ludzi (u nas w formie wodnej mgiełki – Aqueous Ozone). Dezynfekcja ozonem jest nietoksyczna, niealergiczna, łatwa i tania w użyciu (po dezynfekcji cząsteczki ozonu powracają do stanu wody i tlenu).

Nasz środek dezynfekujący AQUEOUS OZONE, to zmodyfikowany i stabilizowany wodny roztwór ozonu, który przy niewielkich nakładach możemy produkować w każdej nawet niewielkiej firmie. Po dezynfekcji cząsteczki ozonu powracają do stanu wody i tlenu. Dezynfekcja ozonem eliminuje związki chemiczne z użytku, które są szkodliwe dla środowiska i niezwykle toksyczne. Koszt wyprodukowania 1 l płynu do dezynfekcji to 0,35 zł – 0,50 zł, W zależności od rodzaju wkładu i żądanej sprawności. Nasze rozwiązanie jest kompletne, bezpieczne i kompleksowo rozwiązuje problemy dezynfekcji.

Profilaktyka czy Szczepionki ?

Same szczepionki i lekarstwa nie zawsze chronią przed chorobami oraz powikłaniami po ataku wirusów czy bakterii. Najlepsze jest podejście systemowe, holistyczne do walki z drobnoustrojami. Podstawowe zagrożenie wirusami, bakteriami i grzybami chorobotwórczymi może być znacznie zmniejszone, przy zastosowaniu właściwej profilaktyki. Dobra bioprewencja to zapewnienie środowiska maksymalnie wolnego od chorobotwórczych wirusów, bakterii oraz grzybów. Tylko takie warunki mogą zapewnić później stosowanym szczepionkom pełny skutek.

Potwierdzony i bezpieczny sposób, o szerokim spektrum działania w walce z  wirusami, bakteriami oraz grzybami w naszym codziennym życiu to OZONOWANIE. Istnieją różne formy ozonowania i jego stosowania : postać gazu, wodny roztwór, maść ozonowana. Dezynfekcja ozonem ma potwierdzoną w 99.99 % skuteczność w walce z wirusami, bakteriami i grzybami oraz jest bezpieczna i neutralna dla środowiska naturalnego. Tradycyjne środki dezynfekujące działają podrażniająco, zanieczyszczają wodę, a przede wszystkim przy ich produkcji zużywa się wielokrotnie więcej wody od ich samej objętości. Natomiast dezynfekcja ozonem eliminuje związki chemiczne z użytku, które są szkodliwe i przede wszystkim toksyczne dla środowiska naturalnego.

Przykładowe sektory gospodarki, w których można zastosować Ozonowanie :

  • Motoryzacja – usuwanie zapachu stęchlizny, papierosów, zapachu przewożonych zwierząt z wnętrza samochodu;  dezynfekcja .
  • Hotelarstwo – dezynfekcja powierzchni używanych przez gości ; szybkie odświeżenie i dezynfekcja wnętrza pokoju dla nowego gościa.
  • Gastronomia – likwidowanie zapachów pochodzących z kuchni, smażalni, toalet; odświeżenie powietrza wewnątrz sal konsumpcyjnych; dezynfekcji pomieszczeń; ozonowanie żywności.
  • Branża spożywcza – dezynfekcja pomieszczeń; wydłużanie świeżość żywności i jej zdatność do spożycia; usuwanie z pożywienia związków chemicznych, pestycydów, hormonów i antybiotyków.
  • Zakłady pogrzebowe – dezynfekcja aut służących do przewozu zwłok, chłodni do przechowywania zwłok oraz kaplic.
  • Hodowla zwierząt – usuwanie zapachu zwierząt hodowlanych oraz odchodów (obornika, gnojówki, gnojowicy); zapobieganie chorobom zakaźnym bydła poprzez dezynfekcję pomieszczeń (kurnik, obora, chlewnia).
  • Miejsca użyteczności publicznej – dezynfekcja pomieszczeń w przychodniach, szpitalach, klinikach, gabinetach lekarskich oraz dentystycznych; dezynfekcji wody w basenach publicznych.

Dezynfekcja ozonem powinna stać się standardem, ponieważ jest to najlepsze podejście systemowe do walki z drobnoustrojami oraz jest bezpieczne dla ludzi i zwierząt i nie jest toksyczne dla środowiska naturalnego. Ozonowanie to sprawdzony w laboratoriach sposób dezynfekcji, bezpieczny dla ludzi ( u nas w formie wodnej mgiełki – Aqueous Ozone), nietoksyczny, niealergiczny i  łatwy oraz tani w użyciu .